Středa, 17 července, 2024

Z dřevodomu, který čekal na dokončení téměř 10 let, je dnes venkovská idylka s ovocným sadem, potokem a hájem

- Komerční sdělení -aktuality

I do výstavby či plánování rodinného domu mohou zasáhnout nečekané události – jinak by nebylo tolik nedokončených staveb. Podobně to bylo u projektu dřevěného domu, který vzešel z dílny architektky Kateřiny Škarkové. Projektování a výstavba začaly v roce 2012, stavba byla dokončena až v roce 2020. Nic to však nezměnilo na faktu, že výsledek má výrazné kvality – jak konstrukční, tak estetické.

Rodinný dřevěný dům v obci Polouvsí stál téměř deset let v nedokončeném stavu. Příběh má pozitivní konec díky tomu, že jej odkoupili noví majitelé, kteří ho i dostavěli. Okouzlil je i díky pozemku o rozloze téměř 5 000 metrů čtverečních. Dům je umístěn v horní části pozemku a dívá na svažitou zahradu s ovocným sadem, malým potokem a hájem. Jednoduše, venkovská idylka.

Dřevěná konstrukce je v interiéru viditelná
Architektka se rozhodla ponechat odhalenou dřevěnou nosnou konstrukci domu na několika místech. Zvýraznila tím dřevěné srdce domu. Řada nosných sloupů spolu s dřevěným trámem vizuálně doprovází domácí i hosty od vstupní haly až k hlavní obytné zóně domu s jídelnou a kuchyní. Tam je tato pohledová osa zakončena francouzským oknem a výhledem do zahrady.

Centrálním prvkem obytné části přízemí je otevřený a převýšený prostor, ve kterém dominuje komín krbu na dřevo. Propojuje denní zónu s noční částí umístěnou v prvním patře. Prvek komína zároveň tvoří vertikální komunikační osu domu, která zůstává vždy otevřena. Krbový komín je z tvárnic, které mají schopnost předávat teplo okolí. Kromě krbu je dům vybaven také tepelným čerpadlem.

Světlá kuchyně s nosnými sloupy a závěsnou sítí
Řada nosných sloupů spolu s dřevěným trámem vizuálně doprovází domácí i hosty od vstupní haly až k hlavní obytné zóně domu s jídelnou a kuchyní. Zdroj: Skarka Studios

Strop nad galerií kopíruje šikminu sedlové střechy. Opět si můžete vychutnat přirozenou krásu dřevěné konstrukce – neopracované dřevěné trámy tvořící střešní konstrukci jsou odhaleny. Strop v ložnicích architektka řešila jako rovný, aby měly místnosti k relaxaci klidnější geometrii.

Krb s vysokým komínem v obýváku
Centrálním prvkem obytné části přízemí je otevřený a převýšený prostor, ve kterém dominuje komín krbu na dřevo. Zdroj: Skarka Studios

Nízkoenergetický a přizpůsobivý
Kromě ekologického a nízkoenergetického hlediska stavby bylo pro majitele důležité, aby se jejich dům uměl přizpůsobit měnícím se podmínkám. Proto autorka projektu navrhla otevřené, a tím pádem i dostatečně flexibilní prostorové uspořádání domu.

Díky tomu je schopen se přizpůsobit aktuálním potřebám rodiny, které se s časem neustále mění. V přízemí se nachází také pracovna a v patře našel své místo pokoj pro hosty. Otevřená galerie a nika v prostoru schodiště nabízí dostatek prostoru pro různé funkce a zařízení.

Další články autora

Comments

Mohlo by se vám líbit

Reklama

- Komerční sdělení -PR článek